Visjon T R E som byggemateriale

Istedenfor å produsere byggematerialer av ressurser som kun finnes i begrensete mengder kan vi la husene våre vokse fra skogen:)

Et TRE magasinerer gjennom sin livstid store mengder med CO2 (ca. 900kg/m3). I tillegg produserer et TRE oksygen – det som alle levende vesen trenger å puste med. Om vi bruker TRE som byggemateriale, så tar vi dette naturlige materialet ut av sin naturlige livssyklus og forlenger magasineringseffekten. Det forutsetter at vi lager noe varig, skjønt og med høy bruksverdi. Det forutsetter også, at vi ikke “forgifter” TREmaterialet med stoffer som inneholder gift eller ikke la seg resirkulere uten stor innsats av energi og kostnader (maling, lim, skum, impregnering etc.). Med andre ord, vi bør bruke TREmaterialer så “ren” som mulig.

Innsatsmulighetene er store: Bærende konstruksjoner (bjelker, søyler, massivtre-skiver og plater), isolasjonsmateriale (cellulose, trefiberisolasjon som plater eller løsvekt), møbler og kunstgjenstander.

Samtidig – og det er en forutsetning for at denne livssyklussen ivaretas – må det for hvert tre som tas ut av skogen vokse minst et opp igjen. Om det ikke skjer av seg selv, må vi hjelpe til med å plante noen. Så om du bygger med tre – hvorfor ikke plante trær?

Denne “grunnloven” for naturens livssyklus ble allerede beskrevet av Hans Carl von Carlowitz, (1645 –1714) en statsansatt i kongedømmet Sachsen, som var ansvarlig for gruvevirksomhet og med det også for skogene. Med Sylviculturaoeconomica (naturlig instruksjon for avling av villtrær, 1713), skrev han det første komplette arbeidet for bærekraftig skogbruk. Dette var faktisk første gang begrepet “bærekraft” (Nachhaltigkeit) ble brukt. Behov for en slik tankegang oppsto på grunn av en omfattende nedhogging av skoger for gruvevirksomhet i Mellom-Europa.

Ikke hogg flere trær enn det som vokser opp igjen!

Tenk hvor fantastisk og unik TRE-materialet er… det blir produsert av en plante som binder CO2, produserer oksygen. Det er en kilde til mange medikamenter, produserer frukt og gir oss rekreasjon, kjøling og skygge. Det er hjemmet for uttallige planter og dyr. I tillegg kan det forvandles til et bygg eller et møbelstykke som varer mange tiår og om man tar hensyn til det, kan det vare i flere hundre år! Dessuten er TRE det eneste byggematerialet som er lastbærende og isolerende samtidig!

Wood & CO2
Wood & CO2

Lenke til TreFokus sin video om TRE som byggemateriale (med takknemlig tillatelse fra TreFokus/Aasmund Bunkholt):

https://m.youtube.com/watch?v=wCC3toLC66I&ebc=ANyPxKo0nH2BHH0lkfk6YaErHlK9ChVftWA9hvfvBRTP6zXUgGb3LhQJCsPBYd0qgDOT-Fa1z1Ax

Rightclick is disabled

Carsten Lüdemann
Postb. 8
N-3165 Tjøme, Norway
Email: info(@)solark.no