House at the Byglandsfjord, Norway

Hus ved Byglandsfjorden

Construction year:

2004

Architect:

SolArk

Project management:

Dreng Krossen

Photo:

SolArk

The basis of this draft was a rectangle as a base with approx. 10.5 m times 7.0 m.
In addition there is an extension to the east as an entrance and an extension to the west as a “winter garden”.
The house is aligned parallel to the fjord beach and the road.
The floor plan contains a split-level plan because the site has a fall towards the fjord and the house must be terrain adapted.

Plans:

* Entrance area is on the upper level and contains porch with wardrobe, WC, small storage room and walk to stairs.
* When you go down you come to the living and dining area with living room, dining area, kitchen and laundry room. The whole area is very open and the kitchen has a bar where you can eat and sit together with views to the south.
* The terrace is landscaped so that one can exit from the living room to the south and west. From the kitchen there is also a short distance outside when you want to eat outside. Then you can use the terrace all day and walk with the sun – from sunrise in the morning to sunset in the evening.
* If you walk up to the 2nd floor you come to a large open family room with wonderful views on the fjord. From here you can reach via a smooth bridge on the balcony.
* Stairs between the first and second floors are also open and if you proceed further you reach the second floor of the entrance area. There is a cozy guest room.
* On the 2nd floor is also the bathroom with a sauna and a large window to the southwest, so it is a bright and warm room.
facades:

On facades, there are two different materials: landscape cladding in Rooyal Impregnated Pine and cement fiber boards.
The balcony for the balcony is in glass and gives free views of the fjord from the 2nd floor.
The facade to the northeast has fewer windows because the sun never comes from that rescue and the rooms do not need much light from this direction.
The entire building is very open to the southwest to take advantage of the sun and views.

Rightclick is disabled

Carsten Lüdemann
Postb. 8
N-3165 Tjøme, Norway
Email: info(@)solark.no 

Carsten Lüdemann
Postb. 8
N-3165 Tjøme, Norway
Email: info(@)solark.no